Zakelijk motorrijden, dit zijn de voordelen?

Aan het rijden van een motor zitten een boel voordelen; je bespaart bijvoorbeeld tijd als je in de file staat of als je op zoek bent naar een geschikte parkeerplek. Maar naast tijd kun je ook een boel geld besparen door een motor te rijden op de zaak.

Voor alle rechtsvormen kan een motor op de zaak fiscaal aantrekkelijk zijn. Als je ZZP’er bent of een eenmanszaak hebt kun je de kosten en afschrijvingslasten aftrekken van het resultaat van je onderneming. Voorwaarde is wel dat je minimaal 10% van de kilometers die je rijdt zakelijk kunt verantwoorden. Als je de motor zakelijk least zijn de leasekosten aftrekbaar van je winst. Kies je ervoor om de motor zakelijk te financieren? Dan is ook de rente aftrekbaar.

De investeringsaftrek;

Als je de motor op de balans van je onderneming zet en hem zakelijk koopt of financiert kan het zijn dat er een extra aftrekpost van toepassing is. Deze aftrekpost noemen we de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel de KIA. De KIA is een eenmalige aftrekpost met een hoogte die afhangt van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. De. Hoogte van de KIA kan oplopen tot 28% van je investeringsbedrag, dit bedrag mag je dus aftrekken. Het is vaak niet lastig om deze aftrek in je aangifte inkomstenbelasting te verwerken, maar mocht je er niet uitkomen kun je altijd je boekhouder benaderen.

Schaf je een elektrische motor aan? Dan kun je ook in aanmerking komen voor de Milieu Investerings Aftrek, de MIA.

Lagere bijtelling, hoe zit dat?;

Voor de kilometers die je privé rijdt met je zakelijk aangeschafte motor betaal je bijtelling. De bijtelling wordt vastgesteld door het aantal gereden privékilometers te vermenigvuldigen met de kostprijs per kilometer. Als je winst belast wordt met inkomstenbelasting wordt de bijtelling afgetrokken op de aftrekbare kosten van de motor.

Gebruik je de motor niet alleen zakelijk maar rijdt je er privé ook veel op? Dan mag je de motor boeken voor de inkomstenbelasting privé. Normaal gesproken wordt dit veel gedaan om bij personenauto’s bijtelling te voorkomen, maar omdat de bijtelling op een motor standaard lager is, is het zakelijk aanschaffen vaak het voordeligst.

Als je de motor privé aanschaft mag je alleen voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer 19 cent per kilometer aftrekken van de belasting.

Heb je vragen over het zakelijk rijden van een motor of ben je benieuwd naar de andere opties voor zakelijk rijden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar overzicht