Wat jij moet weten over de kleineondernemersregeling.

Als beginnend ondernemer of eigenaar van een klein bedrijf heb je misschien wel eens de term kleineondernemersregeling (ook wel ‘KOR’) voorbij horen komen. Maar wat houdt dit precies in? De KOR is in het leven geroepen om het leven van beginnende ondernemers wat aangenamer te maken, de KOR kan jou als ondernemer namelijk vrijstellen van de btw. Dit betekent in het kort dat je geen btw meer rekent over je goederen of diensten en dat je over je zakelijke aankopen geen btw kunt verrekenen. Je komt voor de KOR in aanmerking als je in een kalenderjaar minder dan 20.000 euro aan omzet draait.

De KOR scheelt je dus een boel administratieve werkzaamheden en klinkt misschien op het eerste gezicht vrij voordelig, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Want stel dat je veel kosten maakt in je bedrijf maar relatief weinig omzet draait, dan had je als ondernemer voor de btw misschien meer geld terug kunnen krijgen. Dus kort gezegd; Zijn je kosten hoog en je inkomsten (relatief) laag, dan kan de KOR nadelig uitpakken.

De KOR krijg je niet vanzelf, je zult je hiervoor moeten aanmelden als je graag van de regeling gebruik wilt maken. Tot je aanvraag verstuurd en verwerkt is moet je wel gewoon je btw rekenen en btw-aangifte doen. Ook goed om te weten is dat je KOR geldt voor een periode van minimaal 3 jaar. De enige manier waarop je tussentijds kunt stoppen is als je omzet boven de 20.000 euro komt. In dat geval ben je verplicht om je af te melden voor de KOR en moet je ook weer btw-aangifte doen.

Terug naar overzicht