Wat betekent de Brexit voor mij?

Sinds de Brexit zijn er voor ondernemers die goederen of diensten naar het Verenigd Koninkrijk exporteren een aantal dingen veranderd. Er is namelijk geen vrij verkeer van goederen meer tussen Nederland en het VK.

Vanaf 1 januari 2021 geldt de btw-wetgeving voor landen buiten de EU op goederen en diensten die je naar het VK exporteert. Als verkoper moet je dan ook zelf de btw afdragen aan de Britse belastingdienst.

We hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten als je vanuit Nederland iets verkoopt aan klanten in het VK.

  1. Registratie voor Britse btw

Wanneer je jouw product of dienst verkoopt aan Britse klanten moet je geregistreerd zijn voor de Britse btw. Verkoop je alleen aan zakelijke klanten met een btw-nummer, dan hoef je je hier niet druk om te maken en is jouw registratie niet benodigd.

  1. De btw-aangifte

Goederen die je invoert naar het VK met een maximumwaarde van 135 pond zijn vrijgesteld van btw-afdracht bij de grens. Als dit op jou van toepassing is ben je alleen de lokale btw verschuldigd, deze draag je zelf af bij de Britse belastingdienst.

Als de waarde hoger is dan 135 euro is in de meeste gevallen de partij die de goederen invoert verantwoordelijk voor het afdragen van de btw en de douaneaangiften in het VK. Voor de export vanuit Nederland ben je belast met 0% btw, maar zorg er voor dat je omzet van je export in je Nederlandse btw-aangifte invult bij rubriek 3a op de aangifte (Levering naar landen buiten de EU).

  1. Een Brits douanenummer aanvragen

Als je vanuit een ander land zaken doet met het VK heb je een EORI-nummer nodig; ook wel een douanenummer. Als je dit nummer al hebt is het nog niet geldig in het VK en zul je bij de Britse overheid een nieuw nummer moeten aanvragen.

Ook kun je de AEO status aanvragen, dit staat voor Authorised Economic Operator. Met deze vergunning krijg je privileges bij de douaneafhandeling die ervoor zorgt dat je minder controle krijgt, en heb je wel een controle dan krijg je hier voorrang. Met de AEO-vergunning straal je ook een stukje betrouwbaarheid uit omdat je kunt aantonen dat je deel uitmaakt van een verantwoorde en veilige keten.

  1. Let goed op je facturen

Op de facturen die je maakt voor producten of diensten die naar het VK gaan breng je 0% btw in rekening. Dit mag pas als je een bewijs hebt dat de goederen de EU hebben verlaten. Wat de verzending ook sneller kan later verlopen is een duidelijke vermelding van je EORI-nummer op je factuur.

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen over exporteren naar het buitenland, dan horen we het graag!

Terug naar overzicht