Als ondernemer ben je nooit uitgeleerd, en het komt steeds vaker voor dat we om onze kennis te verbreden we naast onze baan een cursus of opleiding gaan volgen. Dit kan zijn om jezelf meer te specialiseren in je vakgebied, of omdat je juist totaal iets anders van plan bent. Een extra cursus of studie is dus helemaal niet zo’n gek idee, maar kun je dit ook zakelijk opgeven?
Gelukkig wel. De belastingdienst zegt namelijk dat alle kosten die van zakelijk belang zijn voor je onderneming aftrekbaar zijn van je winst. Stel dat jij bijvoorbeeld vormgever bent en je een cursus volgt waarin je nieuwe programma’s leert gebruiken waarmee je jouw skillset uitbreidt dan kun je deze kosten aftrekken, want jouw product of dienst wordt hier (als het goed is) beter van.
De kosten die je maakt om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied mag je dus zakelijk opgeven, en zolang de kosten noodzakelijk zijn voor je training of cursus zijn hier ook weinig regels aan gebonden. Zo kun je je boeken, verplichte materialen en eventuele reiskosten en verblijfkosten zakelijk opgeven. Ook mag je over deze kosten de btw aftrekken in de aangifte omzetbelasting. Ook een gunstige bijkomstigheid is dat je de zakelijk besteedde studie-uren mag meetellen voor het urencriterium van de ondernemersaftrek.
Let er wel op dat als je een studie of cursus wil volgen die niet bij jouw vakgebied past dat de belastingdienst die ziet als persoonlijke ontwikkeling. Deze kosten kun je dus niet zakelijk opgeven. Wel wordt er gekeken of dit puur voor de hobby is of met oog op een toekomstig beroep. Studiekosten voor je toekomstige beroep kun je eventueel meenemen in de aangifte inkomstenbelasting, maar hier zitten wel wat meer regels aan verbonden en je mag alleen de verplichte kosten opgeven. Dit kan vanaf € 250 en de btw hierover kan niet worden teruggevraagd.
Vanaf 1 januari 2022 kun je geen niet-zakelijke studiekosten meer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. De aftrek studiekosten vervalt en maakt dan plaats voor het STAP-budget ( zie: https://www.stap-budget.nl/ ), een subsidieregeling.
Nu is het natuurlijk zo dat er een heleboel redenen kunnen zijn om een bepaalde studie of training te volgen, en soms is de grens tussen privé en zakelijk hierin een beetje vaag. Twijfel je dus of je de kosten zakelijk mag opgeven, neem dan van tevoren contact op met de belastingdienst of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!
Terug naar overzicht