Privémiddelen inbrengen in je onderneming

Bij het starten van een onderneming komt veel kijken, er moet veel geregeld worden en de kans is groot dat je nieuwe spullen/apparatuur moet aanschaffen. Maar ga je deze apparatuur nieuw aanschaffen of ga je al eerder aangeschafte privémiddelen inbrengen in je onderneming? Het inbrengen van eigen spullen in je zaak mag, en kan ook best voordelig zijn. Je mag de privéspullen die je zelf inbrengt aftrekken van je omzet waardoor je winst lager uitvalt. Hoe dit boekhoud technisch moet worden geregeld hangt af van de intentie waarmee je het product  hebt aangeschaft.

Als je het product destijds hebt aangeschaft met de intentie het privé te gebruiken zet je het in je boekhouding tegen de dagwaarde. In feite ‘verkoop’ je hiermee het middel aan je onderneming, en omdat je het als particulier verkoopt kun je hier geen btw over rekenen of terugvragen in de btw-aangifte.

Heb je het product wel aangeschaft met oog op je toekomstige onderneming en kun je dit ook aantoonbaar maken, dan mag je het volledige bedrag in je administratie zetten en ook de btw aftrekken in je eerste btw-aangifte. Zorg er wel voor dat je de originele verkoopfactuur erbij kunt doen!

Let er wel op dat als de waarde van een bedrijfsmiddel boven de €450 is je het als investering telt en je de kosten afschrijft over een periode van 5 jaar.

Terug naar overzicht