Moet ik een zakelijke rekening hebben als zzp’er?

Bij het starten van je eigen bedrijf komt een heleboel kijken, een van de overwegingen die je als ondernemer zult moeten maken is of je een zakelijke rekening gaat openen. Mocht je twijfelen of een zakelijke rekening verplicht is, maak je dan niet druk. Nergens staat dat je als zzp’er verplicht een zakelijke rekening moet hebben. Voor veel starters komt dat goed uit, want een zakelijke rekening is vaak (een stuk) duurder dan een privérekening.

Wel is het aan te raden om, als je kiest voor het behouden van een privérekening voor je onderneming, een tweede privérekening te openen die uitsluitend wordt gebruikt voor je onderneming. Hiermee houd je het overzicht tussen je privé en zakelijke inkomsten en uitgaven. De kosten die je hebt van het onderhouden van je zakelijke of privérekening (die je zakelijk gebruikt) mag je toevoegen aan je administratie.

Maar wat zijn dan de voordelen van het openen van een zakelijke rekening?

Als je een zakelijke rekening opent staat de rekening op naam van je onderneming, dit staat professioneel en het biedt klanten een stukje herkenbaarheid. Het grote nadeel van een privérekening zakelijk gebruiken is namelijk dat de rekening gebonden is aan je eigen naam. Ook is een zakelijke rekening  nodig om gebruik te kunnen maken van online betalingssystemen als iDeal of Mollie en zal je een zakelijke rekening moeten openen als je met meerdere vennoten in een vof gebruik wil maken van dezelfde rekening. Let wel op, voor bv’s gelden er andere regels; voor een bv is een zakelijke rekening die gekoppeld is aan je boekhouding wel verplicht.

Heb je vragen over de zakelijke rekening of is er iets anders waar we je mee kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar overzicht