Hoe zorg ik ervoor dat mijn facturen sneller worden betaald?

Die vraag heb je jezelf misschien wel eens gesteld, want lang niet altijd wordt er daadwerkelijk op tijd betaald, soms best vervelend. We hebben een aantal tips voor je waarmee dit probleem hopelijk verleden tijd is!

De eerste is voor velen vanzelfsprekend, maar mocht je deze nog niet hebben verwerkt op je factuur doe het dan snel! We hebben het over de betaaltermijn, door deze op je factuur te vermelden weet jijzelf, en de klant, wanneer er moet worden betaald. Is deze termijn verlopen, stuur dan eerst een reminder naar de klant. Als je aan particulieren factureert mag je zelf de termijn bepalen, zakelijke klanten zijn wettelijk verplicht een factuur binnen 60 dagen te betalen.

Ook kan het helpen om een betaallink met je factuur mee te sturen. Hiermee maak je het voor je opdrachtgever of klant een stuk makkelijker om de factuur snel af te handelen. Veel boekhoudprogramma’s hebben een koppeling waarmee je gemakkelijk een betaallink meestuurt.

En de laatste klinkt misschien als een onnodige toevoeging, maar zorg ervoor dat je een goede relatie hebt met je klant. Door een goede relatie voorkom je vaak al veel problemen. En zeg nou zelf, je betaalt zelf de facturen van de mensen die je het best kent waarschijnlijk ook het snelst.

Mocht het ondanks al deze tips toch voorkomen dat er een factuur maar niet betaald wordt dan heb je het recht om rente te rekenen over de periode dat de klant niet heeft betaald na het verlopen van de betaaltermijn. Ook kun je een vergoeding eisen voor incasso- en juridische kosten als deze gemaakt zijn, al hopen we dat dat met deze tips nooit aan de orde zal zijn!

Terug naar overzicht