Een werkruimte of kantoor aan huis, wat zijn de regels?

Als je als ondernemer een werkruimte of kantoor aan huis gebruikt kun je bepaalde kosten aftrekken. Dit kan volgens de belastingdienst als het gaat om een zelfstandige werkruimte die je voldoende gebruikt. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat de regels van een koop- of huurwoning verschillen. Voldoet je werkruimte aan de voorwaarden? Goed nieuws! Omdat je bepaalde zaken mag aftrekken van de winst bij je jaarlijkse belastingaangifte ben je uiteindelijk voordeliger uit.

Maar wat zijn dan die voorwaarden?

Onder een zelfstandige ruimte verstaat de belastingdienst dat de werkruimte als ‘zelfstandige’ ruimte verhuurbaar is. De ruimte moet een eigen opgang, toilet en energievoorziening hebben om zelfstandig te worden genoemd.

De kosten die je mag aftrekken worden alleen goedgekeurd als je voldoende uren doorbrengt in de ruimte die te linken is aan je omzet. Ben je dus niet veel in je werkruimte maar meer buiten de deur? Dan is de kans groot dat je hier niet aan voldoet. Tenminste 30% van je inkomsten moet worden verdiend vanuit de werkruimte aan huis. Als je ook nog beschikt over een ander werkruimte buiten de deur moet dit zelfs 70% zijn.

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan mag je geen kosten aftrekken van de belastingdienst, ook niet voor de inrichting van de ruimte. Alles wat je zelf in de ruimte neerzet is voor eigen rekening. De btw op de inrichtingskosten is wel aftrekbaar.

Apparaten die je puur zakelijk gebruikt zoals een computer, telefoon, headset, boeken en software zijn wel aftrekbaar als bedrijfskosten.

Bovenstaande regels zijn van toepassing op een koophuis, maar voor een huurhuis zijn de regels helaas enorm veranderd enkele jaren geleden. Het is sinds 1 januari 2017 niet meer mogelijk om aftrek te krijgen voor een zelfstandige werkruimte in een huurwoning. Maar voldoe je wel aan de eisen die de belastingdienst stelt aan een zelfstandige werkruimte heb je wel kans op bepaalde aftrekposten. Op de site van de belastingdienst kun je berekenen of je hiervoor in aanmerking komt.

De daadwerkelijke aftrekbare kosten hebben we voor je op een rijtje gezet:

Meer informatie nodig? Neem dan contact met ons op of bezoek de rekenhulp op de site van de belastingdienst.

Terug naar overzicht