Een motor rijden op de zaak!

Bij een vervoersmiddel op de zaak denken we vaak het eerst aan een auto, maar tegenwoordig kun je ook voordelig een elektrische fiets, brommer of een motor rijden op de zaak. Eigenlijk kun je elk vervoersmiddel wel op de zaak zetten als het maar voldoet aan de eisen die de belastingdienst eraan stelt; Het moet gaan om een duurzaam vervoersmiddel, het moet meerdere jaren meegaan (want het is een investering) en de aanschafwaarde is minimaal 450 euro exclusief btw.

Houdt er rekening mee dat je de motor wel voor minstens 10% zakelijk moet gebruiken, anders mag je hem niet tellen als bedrijfsmiddel. Dit kun je aantonen door een goede kilometerregistratie bij de houden, niet vergeten dus!

Alle kosten die verbonden zijn aan je motor mag je toevoegen aan je administratie, van onderhoud en reparaties tot benzinekosten en motorkleding. De btw op deze kosten mag je voor het zakelijke gedeelte aftrekken en ook de btw op de aanschaf is deels aftrekbaar. Het is verstandig om vooraf een inschatting te maken van het percentage dat je de motor zakelijk gebruikt, dit voorkomt dat je achteraf voor verassingen komt te staan.

Net zoals andere zakelijke vervoersmiddelen die je privé gebruikt betaal je bijtelling, al wordt de bijtelling voor motoren gebaseerd op de werkelijke kosten voor privégebruik in plaats van op de cataloguswaarde. Om deze kosten te berekenen maak je gebruik van je kilometerregistratie, hieruit komt dan een bepaald percentage dat de motor privé is gebruikt. Het zakelijke percentage wordt toegepast op de terug te vragen btw, je boekhouder kan dit voor je berekenen en verwerken in de administratie.

Een groot voordeel van een motor op de zaak is dat je deze, in tegenstelling tot een auto, wél mag meetellen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek! En mocht je nou een elektrische motor kopen is de kans groot dat je ook nog in aanmerking komt voor de MIA of de vamil.

Terug naar overzicht