De zelfstandigenaftrek anno 2021, wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van de zelfstandigenaftrek, hiervoor kom je in aanmerking als je in een kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je onderneming hebt besteed. Maar wat is nou het grote voordeel van zelfstandigenaftrek?

Als je als ondernemer het urencriterium van 1225 uur haalt in een jaar kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. De aftrek bedraagt €7.030 in 2020, en je mag deze aftrekken van je belastbare winst. Die 1225 uren zijn niet alleen de uren die je direct in rekening brengt, maar bijvoorbeeld ook wanneer je bezig bent met de administratie, het werven van nieuwe klanten of andere bezigheden die met je onderneming te maken hebben.

Als je starter bent mag je in de eerste 5 jaar van je onderneming nog eens €2.123 extra aftrekken als je het urencriterium haalt. Wel geldt er dat je slechts 3 keer gebruik kunt maken van deze extra startersaftrek.

Het bijhouden van je uren is niet verplicht maar wel aan te raden, de belastingdienst kan bij twijfel over de gemaakte uren altijd vragen of je kunt aantonen dat deze daadwerkelijk kloppen. Ook kun je als je je uren ruim maakt je gefactureerde uren laten zien om aan te tonen dat alles klopt.

Werk je ook in loondienst? Dan moet minstens de helft van al je gewerkte uren in je onderneming zitten. Starters hebben geluk, want voor hen geldt deze regel niet, zij hebben bij 1225 uur gewoon recht op de zelfstandigen- en startersaftrek.

Terug naar overzicht