De btw-aangifte, wat moet je weten?

Vrijwel iedereen met een eigen bedrijf krijgt een keer te maken met de btw-aangifte, deze noemen we ook wel de aangifte omzetbelasting. Wanneer je als ondernemer omzet draait bereken je hier btw over, deze moet je afdragen aan de belastingdienst.

Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten beslist de belastingdienst of je btw-plichtig bent, of dit zo is krijg je te horen nadat je je hebt aangemeld bij de KvK. Als blijkt dat je belastingplichtig bent krijg je een btw-nummer en een btw-identificatienummer; beginnend met NL, gevolgd door 9 cijfers, de letter B en een 2-cijferig controlegetal (voorbeeld: NL123456789B12). Je bent verplicht om dit btw-nummer te vermelden op de facturen die je aan je opdrachtgevers stuurt. In Nederland zit er op zowel het leveren van diensten als het leveren van goederen btw.

Voor de btw hebben we een aantal verschillende tarieven, het meest voorkomend is de 21%; dit tarief zit tenzij anders bepaald op alle goederen of diensten. Dan hebben het 9% tarief, ook wel het lage btw tarief. Het lage tarief geldt onder andere op producten en diensten die vallen onder de primaire levensbehoeften. Denk hierbij aan bijvoorbeeld eten en drinken, medicijnen en boeken. Het 0% tarief houdt in dat je geen btw berekent maar waar je wel voorbelasting over mag aftrekken, dit tarief geldt voor producten die je exporteert.

Als ondernemer mag je van producten en diensten die je zakelijk hebt aangeschaft btw aftrekken, deze trek je af van de btw die je aan je klanten in rekening hebt gebracht. Om je beter uit te leggen hoe dit werkt volgt hier een rekenvoorbeeld;

In het voorbeeld gaan we er even vanuit dat je in het betreffende kwartaal €10.000 omzet hebt gedraaid, en dat je voor €1.000 producten hebt aangeschaft voor je onderneming.

Omzet kwartaal exclusief btw = €10.000

Omzet kwartaal inclusief btw = €12.100

In rekening gebrachte btw = €2.100

Aangeschafte producten incl. btw = €1.000

Bedrag vooraftrek = €210 (want dit is 21% van het bedrag inclusief btw)

Vervolgens trek je de €210 voorbelasting af van de €2.100 btw die je zelf in rekening hebt gebracht. Hieruit komen we tot de conclusie dat aan het eind van dit kwartaal €1890 afdraagt aan de belastingdienst.

Terug naar overzicht