De beste tips voor het werken met freelancers!

Stel je voor, je bent lekker bezig met een opdracht voor een klant of opdrachtgever maar je komt erachter dat de vraag van de klant net niet binnen je vakgebied valt. Wat doe je dan? Laat je de opdracht aan je voorbijgaan, of probeer je een freelancer te zoeken om mee samen te werken zodat je de opdracht niet hoeft te laten schieten?

Samenwerken met freelancers kan heel nuttig zijn, want je kunt opeens een veel breder pakket aan diensten leveren. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Als je (een deel van) de opdracht uitbesteedt aan een freelancer ben jij de ‘hoofdaannemer’ en is de freelancer de ‘onderaannemer’. De onderaannemer factureert in dit geval aan jou als hoofdaannemer. Hiermee kun je jouw klanten toch maatwerk leveren en hoeft hij/zij niet op zoek naar een andere partij.

Omdat de freelancer aan jou factureert blijf jij het aanspreekpunt en de eindverantwoordelijke voor je klant. Aan de ene kant kant dit heel prettig zijn maar je moet er ook rekening mee houden dat het misschien niet zo gesmeerd loopt als gehoopt. Want wat als de onderaannemer zich niet aan zijn/haar deadlines houdt? Of wat doe je bij schade veroorzaakt door de onderaannemer?

Wat er ook gebeurd, zorg voor goede afspraken tussen alle partijen. Hiermee kun je veel gedoe voorkomen. En mocht een samenwerking met een freelancer zo goed bevallen dat het smaakt naar meer kun je altijd overwegen om een officieel samenwerkingsverband aan te gaan als bijvoorbeeld een vof, maatschap of een bv.

Terug naar overzicht