Consumptiekosten zakelijk opgeven, kan dat?

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd of je consumptiekosten zakelijk kunt opgeven in je onderneming, maar hoe zit dit nou? Eigenlijk is het heel simpel; Als jij als ondernemer kunt onderbouwen waarom bepaalde kosten zakelijk moeten worden opgenomen, dan kan dat. Het is natuurlijk wel deels afhankelijk van de activiteiten van jouw bedrijf.

Ben je bijvoorbeeld onderweg naar een zakelijke afspraak en ga je ergens door de drive? Zakelijk.
Ga je met een klant uit eten om een zakenrelatie te onderhouden? Zakelijk.
Of geef je een feest waarbij je zakelijke gasten uitnodigt, ook dan kun je de consumptiekosten zakelijk opgeven.

BTW op horeca-uitgaven zijn helaas niet aftrekbaar, je kunt deze dus niet mee laten tellen voor de btw-aangifte ieder kwartaal. Toch is het wel slim om deze bonnetjes in je administratie te verwerken want voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting tellen deze wél mee.

Omdat eten en drinken een primaire levensbehoefte zijn en in principe iedereen deze kosten maakt zijn deze niet 100% aftrekbaar, maar er zijn twee manieren om het privégedeelte te verwerken. Van de eerste €4.600 kun je niks aftrekken, alles hierboven is wel volledig aftrekbaar. De kosten zijn voor 80% aftrekbaar (73,5% in de VPB). Dit komt er op neer dat je in je aangifte van de gemaakte consumptiekosten 20% bij je inkomen optelt.

Terug naar overzicht