Btw gaat van 6% naar 9%.. Wat betekent dat voor ondernemers?

Het kabinet gaat volgend jaar het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Dit houdt in dat onder andere de kapper, het theater en je kopje koffie iets duurder gaat worden.

Wat betekent dit voor mij als ondernemer?

Jouw klanten zijn particulieren:
Als jij diensten of producten verkoopt die onder het verlaagde btw-tarief vallen, zal jij iets duurder worden voor jouw klanten. De btw is namelijk een belasting voor consumenten. Zij zullen uiteindelijk de rekening betalen. Stel je hebt een circus. Normaal gesproken betalen jouw bezoekers 30 euro entree. Als je de btw-verhoging doorberekent aan je bezoekers zal jouw nieuwe tarief daarom iets omhoog moeten naar € 30,85.

Jouw klanten zijn ondernemers:
Zoals gezegd is de btw een consumentenbelasting. Als jij factureert aan een andere ondernemer zal je uiteraard ook het nieuwe tarief van 9% in rekening moeten brengen, maar zal jij niet duurder worden voor jouw klanten. Stel je bent een dj. Voor een uurtje draaien reken je normaal gesproken 100 euro ex btw. Momenteel is het totaalbedrag van jouw factuur nu 106 euro. Vanaf 2019 zal dat 109 euro worden. Omdat jouw klant ook een ondernemer is, zal deze de btw weer kunnen terugvragen bij de btw-aangifte, waardoor jij nog steeds 100 euro kost.

De kleineondernemersregeling:
De wijziging in de btw kan ook gevolgen hebben voor de kleineondernemersregeling. Echter, deze regeling staat ook op de nominatie om aangepast te worden. Daar berichten we over in onze volgende post.

De zakelijke kop koffie:
Ook jouw zakelijke bespreking wordt iets duurder. De btw op koffie gaat namelijk ook omhoog. Nou mag je de btw op consumpties niet opgeven in je btw-aangifte. Dit heeft dus als gevolg dat je hierdoor iets meer kosten maakt in je onderneming.

Vanaf wanneer moet ik 9% rekenen?
Hier gaat het kabinet het ons makkelijk maken. Tot en met 31 december 2018 reken je 6% en vanaf 1 januari 2019 wordt dit 9%. Het maakt dus niet uit wanneer het product wordt geleverd of je de dienst uitvoert.
Houden jullie ons op de hoogte?

Jep! Tegen het einde van het jaar zullen we jullie via alle kanalen helpen herinneren.

Terug naar overzicht