Subsidies, crowdfunding en giften, hoe zit dat?

Stel je bent een ondernemer of creative met een goed idee, maar je hebt niet de (financiële) middelen om dit uit te voeren. Wat doe je dan? Een manier om je plannen toch te realiseren is het aanvragen van subsidie, maar hoe regel je dit boekhoud technisch?

In principe geef je subsidie op bij de inkomsten van je onderneming. De middelen die je aanschaft of diensten waar je gebruik van maakt geef je op als kosten van je onderneming. Zorg dat je hier altijd de facturen van hebt zodat je deze kosten inzichtelijk kunt maken. Het aanvragen van subsidie doe je pas als je goed weet wat je met het geld gaat doen, we kunnen er dus vanuit gaan dat je in eerste instantie weinig winst maakt. Je zult in de praktijk dus geen inkomstenbelasting hoeven betalen over de ontvangen subsidie.

Maar de rest dan?

Subsidie is niet de enige manier waarop je geld kunt ontvangen voor een project, we hebben ook nog sponsoring en giften. Als je een gift krijgt hoef je hierover geen btw af te staan, maar stuur je een factuur aan een sponsor? Dan sta je de btw wel af. Maar waarom zit daar verschil in denk je misschien? Het zit zo; bij sponsoring wordt er vaak een tegenprestatie geleverd aan de sponsor, een naamsvermelding bijvoorbeeld. Maar bij een gift is dit niet het geval, er wordt niks van je terug verwacht.

Ook kun je een crowdfunding opzetten om een bedrag bij elkaar te krijgen, we maken hierin onderscheid in 3 verschillende soorten crowdfunding; een lening, een gift en een product. Het spreekt misschien redelijk voor zich, maar we spreken van een lening als je van plan bent het bedrag alter terug te betalen. We spreken van een gift of een product als het hele bedrag voor je project wordt gebruikt. Bij een gift staat hier niks tegenover, maar bij een product wel. In beide gevallen tellen ze mee als inkomsten voor je onderneming.

Let er wel op dat je bij een crowdfunding waar de donateurs een product krijgen in ruil voor hun steun je wel btw moet afstaan over het deel van het bedrag dat naar het product gaat. In deze situatie is het bedrag namelijk opgesplitst in tweeën; een deel voor het product, en deels een gift. Mocht de waarde van je tegenprestatie niet vastliggen dan wordt er gekeken naar een vergelijkbare prijs op de markt voor een soortgelijke dienst. Over dat bedrag moet dan btw worden afgedragen.  

Terug naar overzicht